Trustpilot
Check 24/7 service
Check Eigen monteurs
Check 55+ jaar ervaring
Check CO-gecertificeerd

Warmtepompen

Of u nu wilt besparen op uw gasverbruik vanwege het milieu of uw gasrekening. De aanschaf van een warmtepomp is sowieso een goed idee. Het kan u namelijk een besparing opleveren tot wel 70%. Vanaf 2026 is een hybride warmtepomp verplicht wanneer u uw cv-ketel moet vervangen.

Holland Warmte is een familiebedrijf met meer dan 55 jaar ervaring op het gebied van cv-ketels en warmtepompen! Wist u dat wij in 1979 de eerste waren die een aardgas gedreven waterpomp in het eigen bedrijfspand hadden? Zoekt u kwaliteit? Dan kiest u voor Holland Warmte!

Warmtepompen

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van een woning en werkt, in tegenstelling tot een cv-ketel, op elektriciteit. Dit maakt het een duurzamer alternatief voor de cv-ketel. Er bestaan volledig elektrische warmtepompen en hybride warmtepompen.

Een hybride warmtepomp is het meest toegepaste type warmtepomp in de bestaande woningbouw. Bij nieuwbouwhuizen is het ook mogelijk om volledig gebruik te maken van enkel een warmtepompinstallatie. Dit is vaak al meegenomen bij de bouw van de huizen.

Wat is een hybride warmtepomp installatie?

Wat is een volledig elektrische warmtepomp?

Een all electric warmtepomp zorgt zowel voor de verwarming van uw huis als het warme water. Dit betekent dat uw huis volledig afgesloten kan worden van het gasnet. Met de huidige gasprijzen is dat natuurlijk erg wenselijk.

Echter, het aanschaffen van een all electric warmtepomp brengt nog een aantal extra werkzaamheden met zich mee. Zo moet een woning heel erg goed geïsoleerd zijn. Bij oudere woningen is dit vaak niet het geval. Dit maakt het minder aantrekkelijk om een volledig elektrische warmtepomp te installeren in bestaande bouw.

Dat betekent uiteraard niet dat het helemaal niet mogelijk is. Oudere woningen kunnen namelijk ook prima geïsoleerd worden. Hierdoor wordt het kostenplaatje wel hoger. Gelukkig bestaat er ook een hybride warmtepomp.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp wordt geïnstalleerd naast uw cv-ketel. Het bestaat vaak uit een binnen- en een buitenunit. Deze werken samen om uw huis te verwarmen (warmtepomp) en te voorzien van warm water (cv-ketel). De hybride warmtepomp is zeer geschikt voor bestaande woningen die matig tot goed geïsoleerd zijn.

Goede isolatie is bij beide soorten warmtepompen sterk aangeraden. Zo houdt u namelijk de warmte beter in uw huis op koude dagen.
Bekijk wat u kunt besparen met een hybride warmtepomp
Om direct te besparen op uw gasverbruik zonder hoge investeringskosten adviseren wij u, wanneer uw cv-ketel ouder is dan 10 jaar, deze nu te laten vervangen. U profiteert namelijk optimaal van een hybride warmtepomp wanneer u een nieuwe cv-ketel heeft.

Onze cv-ketels kunnen op ieder moment uitgebreid worden met een hybride warmtepomp. Dit kan al binnen één week! Zo heeft u voor 50% de oplossing in huis waarmee uw gasverbruik tot 70% kan dalen!

Let op: Vanaf 2026 is een hybride warmtepomp verplicht wanneer u uw cv-ketel moet vervangen.

Hoe werkt een warmtepomp?

De naam zegt het al een beetje, een warmtepomp onttrekt namelijk warmte uit de lucht, bodem of het grondwater.

Hybride lucht/water-warmtepomp

Warmtepompen die warmte uit de lucht halen noemen we lucht/water-warmtepompen. De buitenunit onttrekt warme lucht uit de buitenlucht. De buitenunit onttrekt warmte uit de buitenlucht en verhoogt deze naar een temperatuur die geschikt is voor verwarming. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een vloeistof die een lager kookpunt heeft dan de omgevingstemperatuur. Deze vloeistof dient als transportmiddel tussen de verdamper en condensor. Om de vloeistof te kunnen verdampen is warmte nodig. Die warmte wordt, zoals eerder benoemd, onttrokken uit het grondwater of de buitenlucht. Door middel van koelleidingen wordt de warme lucht naar de binnenunit gebracht. De binnenunit draagt vervolgens de warmte over aan de cv-installatie.

Een hybride warmtepomp is een lucht/water-systeem dat geïnstalleerd wordt naast uw cv-ketel. De warmtepomp wordt gebruikt om uw huis te verwarmen en cv-ketel verwarmt het water voor de keuken en badkamer. Op hele koude dagen springt de cv-ketel ook bij, bij het verwarmen van uw woning.

De hybride warmtepomp is er in twee soorten:

Hybride warmtepomp met directe afgifte

De condensor bevindt zich hier in de binnenunit, die binnen in het pand wordt geplaatst. Hierbij vindt directe afgifte van warmte aan het cv-systeem plaats. Deze soort warmtepomp levert het beste rendement en mag alleen worden geleverd en gemonteerd door een F-gassen gecertificeerd installateursbedrijf zoals Holland Warmte.

Hybride warmtepomp met indirecte afgifte

De condensor bevindt zich hier in de buitenunit, die buiten het pand wordt geplaatst. Hierbij wordt de warmte met behulp van watergevoerde leidingen naar het pand getransporteerd. In het pand wordt de warmte middels een extra warmtewisselaar aan het cv-systeem afgegeven. De indirecte afgifte zorgt voor een lager rendement, omdat:

  1. De warmtepomp voorzien is van een extra warmtewisselaar;
  2. Glycol warmte minder geleidt en
  3. De vloeistof met behulp van een circulatiepomp wordt getransporteerd.

Lucht/water-warmtepomp

Een all electric lucht/water-warmtepomp gebruikt net als een hybride warmtepomp de warmte uit de buitenlucht om uw huis te verwarmen. Naast de all electric warmtepomp heeft u een aparte sanitairboiler nodig voor warm water. Bij een all electric warmtepomp vervalt de cv-ketel en kunt u volledig van het gas af. Dit geldt uitsluitend voor woningen met een hoge isolatiewaarde en een cv-installatie die geschikt is voor het stoken op lage temperatuursverwarming.

Daarnaast bestaan er ook nog grond geboorde warmtepompen. Deze worden niet door Holland Warmte verkocht en/of geïnstalleerd.

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?

Vanaf 2026 bent u verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen wanneer uw cv-ketel vervangen moet worden. Misschien vraagt u zich nu af of uw woning wel geschikt is voor een warmtepomp. In feit kan in iedere woning een warmtepomp geïnstalleerd worden. Meer weten? Lees er alles over in ons blog: Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?.

Bestaat er een subsidie op warmtepompen?

Een (hybride) warmtepomp is een grote investering, gelukkig biedt de overheid subsidies aan om de aanschaf van duurzame warmte-installaties te stimuleren. We vertellen u graag meer over subsidies op warmtepompen. We hebben al eerder benoemd dat uw gasverbruik aanzienlijk wordt verminderd door de aanschaf van een hybride warmtepomp. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het levert u ook een besparing op uw gasrekening op. In deze blog leggen we uit hoe deze besparing werkt.

Installeren van een warmtepomp

Net als bij cv-ketels is het noodzakelijk dat u een gecertificeerd installateur inschakelt voor de installatie van een warmtepomp. Het installeren van een warmtepomp duurt gemiddeld één dag, afhankelijk van de situatie.

Waarom een warmtepomp laten installeren door Holland Warmte?

Holland Warmte heeft ervaring met warmtepompen sinds 1979. Wij waren de eerste installateur in Nederland met een aardgas gedreven waterpomp in het eigen bedrijfspand. Deze was gekoppeld aan een bodemcollector van 1000 m2 en 40 m2 zonnecollector. De installatie werd gebruikt voor het verwarmen van 180 m2 kantoorruimte en 1000 m2 werkplaats.

Bovendien verzorgde Holland Warmte als eerste installateur een warmtepomp in de glastuinbouw bij een rozenkweker te Aalsmeer en voorzagen wij, bij één van de grootste woningbouwprojecten in Europa.

Nog meer voordelen van Holland Warmte? U vindt ze hier:

  • 24/7 servicedienst
  • Eigen vakbekwame en vriendelijke monteurs
  • Eerlijk en open advies, ook als u daardoor geen warmtepomp aanschaft
  • Snelle levering en installatie
  • CO-gecertificeerd
  • 4,4 uit 5 via Trustpilot

Veelgestelde vragen over warmtepompen

Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die in combinatie met uw cv-ketel zorgt voor de warmte in uw woning. Een warmtepomp levert geen warm water voor de douche of in uw keuken. Dit wordt geleverd door de cv-ketel.

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?
Het merendeel van de woningen zijn geschikt voor de installatie van een hybride warmtepomp. De besparing van het gasverbruik hangt af van de isolatiewaarde van de woning, de aanwezige cv-installatie en het gebruik.

Hoe werkt een warmtepomp?
Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel. Het bestaat uit een binnen- en buitenunit. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht. Deze wordt getransporteerd naar de binnenunit waar een warmtewisselaar zit die warmte overdraagt aan het cv-water.

Een hybride warmtepomp zorgt voor de warmte in huis. De cv-ketel springt alleen bij wanneer de warmtepomp de woning niet op de gewenste temperatuur kan krijgen wanneer het heel koud is buiten.

Hoeveel subsidie krijg je op een warmtepomp?
Er is een aantrekkelijke subsidie voor hybride warmtepompen. Bij aankoop van een duurzame warmte-installatie komt u in aanmerking voor een overheidssubsidie, mits deze aan bepaalde eisen voldoet. De hoogte van de subsidie hangt af van onder andere het type warmtepomp en de efficiëntie.

Hulp en advies