Hybride cv-ketel
Een hybride cv-ketel maakt deel uit van een hybride verwarmingsinstallatie. Bij een hybride installatie wordt de hybride warmtepomp naast de cv-ketel geïnstalleerd.
Uw woning verduurzamen, of besparen op de maandelijkse gasrekening? Dan kan een hybride cv-installatie een oplossing zijn. In deze blog nemen we u mee in de wereld van hybride cv-installaties en bespreken we hoe de hybride cv-ketel werkt, wat de voor- en nadelen zijn van een hybride installatie, wat de kosten en besparingen zijn en welke verschillende warmtepompen er zijn.
Wat is een hybride cv-ketel installatie?
Een hybride cv-installatie is een combinatie van een traditionele cv met een elektrische warmtepomp, beter bekend als de hybride warmtepomp. De warmtepomp wordt naast de cv geïnstalleerd en zorgt voor het grootste deel van de verwarming van de ruimte. Als het heel koud is, of voor het gebruik van warm water, gaat de cv-ketel aan ter ondersteuning.
Doordat de warmtepomp elektrisch is, bespaart u hiermee op het gebruik van gas en dus op de gasrekening.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht en zet deze om in bruikbare warmte voor de verwarming van de woning. Het systeem van de warmtepomp bestaat uit twee onderdelen: De buitenunit en de warmtepomp. De buitenunit onttrekt de warmte en energie uit de buitenlucht. De warmtepomp voegt deze duurzame energie toe aan het water van de cv-installatie, waarmee vervolgens de ruimte wordt verwarmd.
De warmtepomp neemt de hoofdfunctie van de combi-ketel over en bepaalt op basis van warmtebehoefte of hij ingeschakeld wordt. Als het verwarmen met de warmtepomp veel energie kost, bijvoorbeeld omdat het heel koud is buiten, schakelt de verwarmingsinstallatie automatisch over van de warmtepomp naar de cv-ketel.
De voor- en nadelen van een hybride installatie
Een hybride installatie heeft verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de mindering in gasverbruik. Maar helaas heeft ieder voordeel zijn nadeel. We zetten de voor- en nadelen van de hybride warmtepomp voor u op een rijtje.
De voordelen van een hybride installatie
- Bespaar op gas. De warmtepomp werkt op elektriciteit. Door grotendeels te verwarmen met de warmtepomp in plaats van de cv, bespaart u direct op het gasverbruik.
- Vrijwel altijd mogelijk. Een hybride installatie kan in de meeste woningen geïnstalleerd worden, ook als de woning nog niet overal goed geïsoleerd is.
Is uw huis goed geïsoleerd en is uw huidige cv-installatie geschikt voor lage temperatuur verwarming? Dan kunt u ook kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp. Er is dan geen cv-ketel of gas meer nodig om te verwarmen.
- Bespaar op CO2-uitstoot. Dankzij de mindering in gasverbruik, bespaart u direct op de uitstoot van CO2 in de woning.
- Ontvang subsidies voor de aanschaf van een warmtepomp. Er zijn diverse, aantrekkelijke subsidies voor de aanschaf van een warmtepomp en het verduurzamen van uw woning. Lees hier meer over de subsidie voor warmtepompen.
De nadelen van een hybride installatie
Helaas heeft ieder voordeel een nadeel. Zo ook het aansluiten van een hybride warmtepomp op de cv-ketel.
- De warmtepomp neemt extra ruimte in. De warmtepomp bestaat uit twee delen, een binnen en een buitenunit. De binnenunit wordt naast de cv-ketel geïnstalleerd en de buitenunit wordt geplaatst op bijvoorbeeld een plat dak van een uitbouw of garage of op opstellingsbalken in de tuin.
Het formaat van de binnenunit is afhankelijk van het merk dat u kiest. Zo heeft Remeha een zeer compacte binnenunit die net iets groter is als een schoenendoos.
Wat kost een hybride installatie
Een hybride installatie bestaat uit een warmtepomp samen met de cv-ketel. Is uw huidige cv-ketel jonger dan 10 jaar? Dan hoeft u alleen een hybride warmtepomp aan te schaffen. De warmtepomp is al verkrijgbaar vanaf €5.995,-, exclusief subsidie.
Is uw huidige cv-ketel ouder dan 10 jaar? Dan adviseren we om naast een warmtepomp ook een nieuwe cv-ketel aan te schaffen. Met een nieuwe cv-ketel heeft u voor 50% de oplossing in huis waarmee uw gasverbruik tot 70% kan dalen. En kunt kiezen om gelijktijdig of op een later tijdstip uw cv-installatie uit te bereiden met een hybride warmtepomp.
Subsidies voor de aanschaf van een warmtepomp
Vanuit de overheid wordt het gestimuleerd om een warmtepomp aan te schaffen en zo te besparen op het gasverbruik en de CO2-uitstoot. Om de aanschaf van een warmtepomp nog interessanter te maken, ontvangt u nu subsidie voor een warmtepomp. De hoogte van het subsidiebedrag varieert en is afhankelijk van het soort apparaat en het vermogen. Hier kunt u alles vinden over de subsidieregeling.
De besparing van een warmtepomp
Een warmtepomp werkt, in tegenstelling tot een cv, niet op gas maar op elektriciteit. Daarmee bespaart u met een warmtepomp direct op het gasverbruik. Daarnaast bespaart u op de aanschaf van de warmtepomp dankzij de subsidieregeling.
Verschillende soorten hybride warmtepompen
Er zijn verschillende soorten hybride warmtepompen. Welke warmtepomp u kiest, is afhankelijk van uw woning en het gewenste vermogen van de warmtepomp.